27.01.2021

ziemniaczane szare kluski z blendera...

Składniki:

ziemniaki 1,30 kg, woda 2 szklanki do 1 porcji do zmiksowania

jajka 2 sztuki "L", mąka ziemniaczana 3-4 łyżki, ,ąka tortowa 1 - 1,5 szklanki, pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, woda 4 litry, olej 5 łyżek, sól 2 łyżeczki

boczek świeży 30 dag, smalec 1/2 kostki, cebula 3 sztuki, sól 3/4 łyżeczki, papryka ostra 1 łyżeczka



Obrane ziemniaki umyć, pokroić na kawałki i porcjami dodać do blendera kielichowego, do każdej porcji wlać z 2 szklanki wody (nie spali się silnik domowego blendera a woda odcieknie na sitku), dokładnie ziemniaki zmiksować.

Na garnek położyć duże sitko z bardzo drobną siateczką nylonową (do takiego sitka nie trzeba gazy) przelać zmiksowane ziemniaki - u mnie 2 porcje, zostawić na 2-3 godziny aby dobrze odciekła woda.

Boczek świeży, cebule pokroić w drobną kostkę, na smalcu zrumienić boczek, dodać cebulę, sól, paprykę ostrą i smażyć do złocistej cebuli.

Ziemniaki z sitka dodać do miski, wsypać obie mąki, kucharka, pieprz mielony, wbić jajka i wymieszać dokładnie łyżką, jeśli łyżka będzie stała w cieście to jest gotowe.

Wodę zagotować z olejem, dodać soli, porcję masy ziemniaczanej przełożyć na talerz i łyżką maczaną we wrzątku wrzucać z talerza porcje nie duże, po wypłynięciu gotować z 3 minuty, jeśli są duże to gotować dłużej.

Kluski wyjmować na talerz cedzakiem, dodać boczek z cebulą i wymieszać kluskami - bardzo smaczne i jedne z ulubionych klusek, przygotowane w blenderze są tak samo smaczne jak tarte na tarce..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!