21.11.2020

pyszna zupa z brukwi...

Składniki:


szyja gęsi 2 sztuki, woda 4 litry, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 2 sztuki, ziemniaki 6 sztuk, włoszczyzna 1/2 pęczka, kucharek 2 łyżki, brukiew 1 sztuka średnia, pieprz mielony 1 łyżeczka, majeranek 3 łyżki

 

Odmrożoną brukiew obrać, opłukać, pokroić na kawałki i na tarczy do warzyw zetrzeć w rozdrabniaczu.

Szyje gęsi opłukać, zalać wodą i zagotować (zupa z brukwi jest najlepsza na gęsinie, chociaż na smalcu z gęsi gdy nie ma mięsa), cedzakiem usunąć tzw. szumy-pianę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe i gotować do miękkości mięsa na szyi pod przykryciem na średnim ogniu.

Ugotowane szyje wyjąć z garnka, wsypać pokrojone ziemniaki, startą włoszczyznę i brukiew, wsypać kucharka i gotować do miękkości ziemniaków.

Dodać pieprz mielony, majeranek i chwilę gotować, dodać z szyjek obrane mięsko - bardzo lubię zupę z brukwi na gęsinie, brukiew powinna być przemarźnięta, najlepiej kupić bukiew i schować do zamrażarki na 2 dni, brukiew jest po przemrożeniu słodka........SMACZNEGO!!!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!