21.10.2020

szybkowar-gołąbki z włoskiej kapusty z kurkumą ryżowo-mięsne...

Składniki:

 
ryż biały sypki 1/2 kg, kurkuma 1 łyżka, olej rzepakowy 1 łyżka, woda 2,5 litra

farsz: mielona łopatka 70 dag, koperek 1 pęczek, jajka 2 sztuki, kucharek 2 łyżki, sól czosnkowa 2 łyżeczki, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżka, kapusta włoska miękka 1 główka większa, olej rzepakowy - ile potrzeba woda 6 szklanek

sos: wywar z gołąbków, mąka 2-3 łyżki, śmietana 12% 100 gram, przecier pomidorowy 100 gram, koperek 1 pęczek


Do ryżu dodać mieloną łopatkę, posiekany koperek, kucharka, paprykę ostrą, pieprz mielony, pokrojoną cebulę i wbić jajka, wszystko ręką dobrze wymieszać.

 

Z kapusty włoskiej (główka kapusty powinna być miękka a nie twarda, lepiej liście z niej schodzą) wyciąć ostrym nożem z czubkiem głąb,włożyć główkę do wrzątku i ściągać sparzone liście, liście wystudzić i ściąć lub wyciąć gruby nerw, farsz kłaść na liść kapusty i zawijać gołąbki.

 

W garnku na gorącym oleju z każdej strony zrumienić gołąbki, wkładać do szybkowara (na dno szybkowar wkładam sitko rozciągane, nie przypali się kapusta), do szybkowara wlać wodę z parzenia kapusty, dodać ziele angielskie, liście laurowe.

Po zasyczeniu pary gotować 40 minut, najlepiej wieczorem i zostawić w szybkowarze w chłodnym miejscu do wystudzenia, nie będą się rozwalać przy wyjmowaniu.

 

Wywar wlać do garnuszka, wsypać mąkę, dodać śmietanę, przecier pomidorowy i mieszać cały czas do zagotowania sosu,na koniec wsypać koperek i zdjąć z ognia - idealnie smaczne gołąbki z kapusty włoskiej, farsz z ryżem z kurkumą i łopatką mieloną jest bardzo smaczny w tej wersji gołąbków.........SMACZNEGO!!!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!