Składniki:
drożdże świeże 5 dag, cukier trzcinowy 3/4 szklanki, margaryna 100 gram, mleko letnie 1,5 szklanki, mąka tortowa 60 dag, sól 1 szczypta, żółtka 3 sztuki + jajko całe 1 sztuka "L"
nadzienie: jabłka z kompotu 1 litr, cukier trzcinowy 1 łyżka, kasza manna 1/2 szklanki
kruszonka: mąka tortowa 100 gram margaryna miękka 100 gram, cukier trzcinowy 5 dag, cynamon 1 łyżka
cukier puder do posypania - ile potrzeba
Świeże drożdże wymieszać z 1 łyżką mąki, cukru, 1/2 szklanki mleka letniego i przykryte zostawić na 30 minut.
Do zaczyny wsypać mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, aromat migdałowy, wbić żółtka i jajko całe, wlać letnie mleko ze stopionym tłuszczem.
Spiralami miksera wyrobić gładkie ciasto nie za gęste, zostawić przykryte talerzem do wyrośnięcia na około 45 minut.
Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto wyłożyć do formy.
Jabłka z działki ugotowane w kompocie dobrze odsączyć na sitku, dodać kaszę manną, cukier i widelcem rozgnieść, wymieszać, wyłożyć na ciasto.
Z podanych składników utrzeć kruszonkę, wysypać na jabłka.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić aby jabłka stężały, przed podaniem posypać pudrem cukrem. - bardzo smaczna, wyjątkowa w smaku, aromacie szarlotka drożdżowa, ciasto jest bardzo lekkie z wykorzystaniem z kompotu jabłek z działki........SMACZNEGO!!!
takiej jeszcze nie robiłam; pyszna ;))
OdpowiedzUsuń