18.10.2020

pyszne kotlety ryżowo mięsne z farszu do gołąbków...

Składniki:


ryż biały sypki 1/2 kg, kurkuma 1 łyżka, olej rzepakowy 1 łyżka, woda 2,5 litra mielona łopatka 70 dag, koperek 1 pęczek, jajka 2 sztuki, kucharek 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżka do kotletów do farszu wsypać 3/4 szklanki bułki tartej



Ryż gotuję w nie solonej wodzie z kurkumą, 1 łyżką oleju rzepakowego, po ugotowaniu ryżu nadmiar wody odlać i zostawić do wystudzenia w garnku. 

Do ryżu dodać mieloną łopatkę, posiekany koperek, kucharka, paprykę ostrą, pieprz mielony, pokrojoną cebulę i wbić jajka, wszystko ręką dobrze wymieszać.

Tym farszem zawijać gołąbki (zrobiłam więcej aby zostało na kotlety), do farszu co zostanie wsypać tartą bułkę i wymieszać, formować kule, obtaczać w mące pszennej. 

Na gorący olej rzepakowy kłaść kule i lekko je spłaszczyć, smażyć na rumiano z każdej strony.

Do farszu do gołąbków daję zawsze więcej ryżu i mniej mięsna, taki bardzo lubimy, i jak farsz zostanie to smażę pyszne kotlety mielone, kotlety smakują na ciepło ale na zimno są lepsze, mają chrupiącą skórkę.........SMACZNEGO!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!