2.09.2020

ciasto ucierane śliwkowe z musem z soku pomarańczowego ze śliwkami...

Składniki:

jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, palma miękka 15 dag, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki zielone 1 kg, mąka ziemniaczana 2 łyżki, sok pomarańczowy 1 litr, żelatyna na 1 litr 1 opakowanie, cukier 2 łyżki


Jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękki tłuszcz mikserem utrzeć do spienienia, masa ma być grudkowata.

Do masy jajecznej wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i utrzeć mikserem na gładkie dość gęste ciasto.

Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto na dnie formy rozsmarować łyżką.

Zielone dojrzałe śliwki wypestkować, większą połowę śliwek wymieszać z mąką ziemniaczaną, nie puszcza dużo soku i nie ma zakalca.

Śliwki w mące wyłożyć na ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto w formie wystudzić.

Sok pomarańczowy wlać do garnka, wsypać pokrojone drobno pozostałe śliwki, zagotować, wsypać żelatynę, wymieszać jak galaretkę, prawie stężały mus wyłożyć na zimne ciasto, schować do lodówki - bardzo smaczne, łatwe, lekkie ciasto ucierane z e śliwkami zielonymi i musem z soku pomarańczowego ze śliwkami.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!