29.07.2020

sernik pieczony bez spodu z chałwą i lukrem...

Składniki:

jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, aromat waniliowy 1 łyżeczka, kasza manna 3 łyżki, budyń waniliowy 1 opakowanie,twaróg śmietankowy 50 dag, twaróg półtłusty 50 dag, chałwa 300 gram, cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżeczka, woda gorąca 1 łyżka


Białka ubić na ze szczyptą soli na sztywną pianę i do lodówki.


Żółtka, cukier, aromat waniliowy utrzeć mikserem do białości, dodać twaróg zmielony, kaszę manną, budyń i połączyć mikserem składniki.


Do masy serowej dodać pianę ubitą i łyżką delikatnie wmieszać w sernik.


Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć sernik, wierzch sernika posypać pokruszoną chałwą, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie sernik wystudzić.


Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i gorącą wodą na nie za gęsty lukier, polać lukrem sernik i do lodówki do zastygnięcia.


Bardzo smaczny, lekki sernik pieczony bez tłuszczu i ciasta z chałwą i lukrem, jest bardzo łatwy i prosty do upieczenia, warto taki sernik przygotować na różne okazje..........SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

  1. sernik wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sernik, szkoda że muszę unikać słodyczy :( Wygląda przepysznie 🤩

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!