Składniki:
jajka 5 sztuk "L",
cukier 1 szklanka,
aromat waniliowy 1 łyżeczka,
kasza manna 3 łyżki,
budyń waniliowy 1 opakowanie,twaróg śmietankowy 50 dag,
twaróg półtłusty 50 dag,
chałwa 300 gram,
cukier puder 1 szklanka,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
woda gorąca 1 łyżka
Białka ubić na ze szczyptą soli na sztywną pianę i do lodówki.
Żółtka, cukier, aromat waniliowy utrzeć mikserem do białości, dodać twaróg zmielony, kaszę manną, budyń i połączyć mikserem składniki.
Do masy serowej dodać pianę ubitą i łyżką delikatnie wmieszać w sernik.
Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć sernik, wierzch sernika posypać pokruszoną chałwą, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie sernik wystudzić.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i gorącą wodą na nie za gęsty lukier, polać lukrem sernik i do lodówki do zastygnięcia.
Bardzo smaczny, lekki sernik pieczony bez tłuszczu i ciasta z chałwą i lukrem, jest bardzo łatwy i prosty do upieczenia, warto taki sernik przygotować na różne okazje..........SMACZNEGO!!!
sernik wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńUwielbiam sernik, szkoda że muszę unikać słodyczy :( Wygląda przepysznie 🤩
OdpowiedzUsuń