1.07.2020

pyszna drożdżówka truskawkowo-jabłkowa...

Składniki:

drożdże 7 dag, mleko letnie 1,5 szklanki, margaryna stopiona 100 gram, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 60 dag, jajka 3 sztuki, sól 1 szczypta,, aromat waniliowy 1 łyżeczka, jabłka 4 sztuki, truskawki 50 dag

kruszonka: orzechy ziemne nie solone 1/2 szklanki, cukier 100 gram, mąka tortowa 150 gram, margaryna miękka 12,5 dag


Do misy robota wkruszyć drożdże i wymieszać łyżką z 1/2 szklanki mleka, łyżką mąki i cukru, odstawić na 30 minut, następnie wsypać mąkę, sól, wbić jajka, wlać resztę mleka, margarynę, aromat waniliowy, wsypać resztę cukru i hakiem robota wyrabiać ciasto z 6 minut.

Dno większej miski posypać ciut mąką, wyłożyć ciasto z misy robota, wierzch posypać ciut mąką i nakryć ręcznikiem kuchennym, zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Obrane jabłka pokroić w cienkie plasterki, truskawki opłukane przekroić na połowę.

Orzeszki ziemne nie solone w rozdrabniaczu zmiksować, wsypać do mąki, cukru, miękkiej margaryny i zrobić palcami kruszonkę, schować do lodówki.

Wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić dużą łyżką, ciasto przełożyć do 3 keksówek silikonowych (2 są dla męża do pracy), ciasto powinno być nie za rzadkie i nie za gęste.

Na cieście poukładać jabłka, truskawki, przycisnąć w ciasto, posypać zimną kruszonką.

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 50-55 minut, w formach ciasta dobrze wystudzić - doskonale smaczna, puszysta, aromatyczna drożdżówka z dodatkiem truskawek i jabłek z chrupiącą orzechową kruszonką.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!