26.05.2020

truskawkowa drożdżówka "nocna"...

Składniki:

pokruszone drożdże 10 dag, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki, mleko temperatura pokojowa 1,5 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 80 dag, sól 1 szczypta, olejek waniliowy 4 krople

truskawki 70 dag

kruszonka: 15 dag miękkie masło, 10 dag cukier, 20 dag mąki krupczatki


Składniki do miski dodawać wg podanej kolejności w składnikach i NIE MIESZAĆ, nakryć miskę talerzem i zostawić na całą noc na blacie kuchennym.

Rano wszystko wymieszać w misce dużą łyżką do połączenia składników.

Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, na wierzchu poukładać opłukane, bez szypułek truskawki 70 dag, zostawić na 15 minut aby ciasto odpoczęło.

Z podanych składników wyrobić palcami na kruszonkę i posypać na truskawki.

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, piec ciasto około 55 minut, w formie ciasto wystudzić, najlepiej smakuje na drugi dzień, ciasto upiec wieczorem i od rana można zajadać - bardzo łatwa, mało pracochłonna drożdżówka, ciasto w nocy pracuje i można spokojnie spać do rana, po obudzeniu ciasto gotowe do pieczenia.........SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!