8.04.2020

zupa warzywna na maśle...

Składniki:

włoszczyzna 1 pęczek, kapusta biała 1 mała główka, fasolka szparagowa mrożona 1 opakowanie 500 gram, kostki rosołowe 3 sztuki, woda 4 litry, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, koncentrat pomidorowy 2 łyżki,papryka słodka 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, śmietana 12% 200 gram, mąka pszenna 3 łyżki, woda 1 szklanka, koperek suszony 1/2 opakowania


Włoszczyznę obrać i w rozdrobnić w rozdrabniaczu na grubsze kawałki, wsypać do garnka.

Kapustę małą główkę pokroić dość drobno, wsypać do garnka.

Wlać wodę, dodać kostki rosołowe, ziele angielskie, liście laurowe i zagotować, do gotującej się zupy wsypać opakowanie fasolki szparagowej, wymieszać, gotować wszystko z 20 minut.

Do zupy wsypać paprykę słodką, koncentrat pomidorowy, ostrą, pieprz ziołowy, masło, sól, gotować z 2 minuty.

Mąkę wymieszać ze śmietaną, wodą i wlać do gotującej się zupy, mieszać do ponownego zagotowania i zdjąć z ognia, wsypać suszony koperek.

Zupa najlepiej smakuje po kilku godzinach,, można ją podać z ziemniakami, kaszą, makaronem - idealna zupa warzywna na maśle na wiosenne dni, mało jest potrzebne składników, zupa jest lekka i mało kaloryczna.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!