świeże prawdziwki pokrojone 1 kubek 200 ml,
masło 2 łyżki,
cebula 1 sztuka większa,
cukier 1/2 łyżeczki,
sól 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
jajka 10 sztuk "M",
śmietana 12% 2 łyżki,
pieczywo z masłem - ile potrzeba
Prawdziwki pokroić na plasterki, sparzyć wrzątkiem na sitku, odcedzić.
Na patelni na maśle podsmażyć pokrojoną cebulę posypaną ciut cukrem na jasno złoty kolor, do cebuli wsypać sparzone prawdziwki, dodać sól, pieprz mielony i smażyć z 8 minut na średnim ogniu co jakiś czas zamieszać.
Jajka wbić do miski, dodać śmietanę i widelcem roztrzepać jajka ze śmietaną.
Wlać masę jajeczną do grzybów, mieszać i smażyć jajecznicę do ścięcia jajek, podawać z pieczywem z masłem - aromatyczna, sycąca jajecznica z prawdziwkami jest pyszną potrawą na śniadanie, podana z pieczywem z masłem smakuje wybornie........SMACZNEGO!!!
Zjadłbym sobię taką jajeczniczkę... :((
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką jajecznicę :)
OdpowiedzUsuń