31.03.2020

flaczki z żołądków kurczaka...

Składniki:

żołądki z kurczaka 1 kg, woda 2,5 litra, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, włoszczyzna 1/2 pęczka, kostka rosołowa 1 sztuka, smalec 2 łyżki, cebula 1 sztuka, mąka pszenna 2 łyżki, przyprawa do flaków 1 opakowanie, pieprz mielony 1 łyżeczka


Oczyszczone żołądki w garnku szybkowara zalać wodą i tylko zagotować, wodę wylać , żołądki opłukać, do szybkowara wlać wodę, wsypać włoszczyznę  pokrojoną w kostkę, ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować żołądki 40 minut, wystudzić.

Durszlak postawić na garnku, wylać na durszlak żołądki, pokroić je w paski, wsypać do wywaru, dodać przyprawę do flaków i zagotować.

Cebulę podsmażyć na smalcu na złocisto, wsypać mąkę i wymieszać, podsmażać z 2 minuty mieszając, zasmażkę wlać do wywaru i wymieszać.

Do flaczków wsypać pieprz mielony, flaczki podawać z bułką - bardzo lubimy flaki tradycyjne, ale flaczki drobiowe są również bardzo smaczne i idealnie smakują zamiast tradycyjnych flaków........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!