10.02.2020

smaczne ciasto drożdżowe z wiśniami, kruszonką...

Składniki:

drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 1,5 szklanki, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 3 sztuki "L", olej rzepakowy 1/2 szklanki, sól 1 szczypta, mąka tortowa 3 szklanki, wiśnie bez pestek 70 dag

kruszonka: cukier 100 gram, mąka tortowa 150 gram, masło miękkie 125 gram


Drożdże w misie robota rozetrzeć łyżką z 1/2 szklanki mleka letniego, łyżką cukru, mąki, przykryć talerzem i zostawić na 20 minut.

Do zaczynu wsypać mąkę, cukier wanilinowy, cukier, sól, wbić jajka, wlać mleko letnie z olejem i hakiem robota wyrabiać ciasto z 8 minut, misę nakryć talerzem i zostawić na 45 minut do wyrośnięcia.

Z podanych składników mikserem utrzeć kruszonkę.

Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć wyrośnięte ciasto, na wierzchu rozsypać gęsto wiśnie bez pestek, posypać kruszonką.

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić. - ciasto drożdżowe z wiśniami jest bardzo lekkie, puszyste, aromatyczne, do tego kruszonka i jest wyśmienite ciasto do kawy, herbaty........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!