Składniki:
drożdże świeże 5 dag,
mleko letnie 1,5 szklanki,
cukier 3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
jajka 3 sztuki "L",
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
sól 1 szczypta,
mąka tortowa 3 szklanki,
wiśnie bez pestek 70 dag
kruszonka: cukier 100 gram,
mąka tortowa 150 gram,
masło miękkie 125 gram
Drożdże w misie robota rozetrzeć łyżką z 1/2 szklanki mleka letniego, łyżką cukru, mąki, przykryć talerzem i zostawić na 20 minut.
Do zaczynu wsypać mąkę, cukier wanilinowy, cukier, sól, wbić jajka, wlać mleko letnie z olejem i hakiem robota wyrabiać ciasto z 8 minut, misę nakryć talerzem i zostawić na 45 minut do wyrośnięcia.
Z podanych składników mikserem utrzeć kruszonkę.
Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć wyrośnięte ciasto, na wierzchu rozsypać gęsto wiśnie bez pestek, posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić. - ciasto drożdżowe z wiśniami jest bardzo lekkie, puszyste, aromatyczne, do tego kruszonka i jest wyśmienite ciasto do kawy, herbaty........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!