Składniki:
jajka 8 sztuk "M",
cukier 1 szklanka,
aromat waniliowy 1 łyżeczka,
twaróg 1 kg wiaderko,
kasza manna 4 łyżki,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
herbatniki 200 gram,
jeżyny 50 dag,
cukier puder - ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa - Jajka utrzeć z cukrem mikserem do białości na kogel-mogel.
Do jajek dodać twaróg z wiaderka, kaszę manną, budyń, aromat waniliowy i mikserem połączyć krótko składniki.
Blacha 34x25 cm z papierem do pieczenia, na dnie blachy poukładać podwójnie herbatniki, wylać masę serową.
Na wierzchu sernika ułożyć opłukane, osuszone jeżyny.
Piekarnik na grzany na 180C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, do suchego patyczka, w formie sernik dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem
- najlepszy sernik pieczony na herbatnikach z dodatkiem jeżyn, sernik jest bardzo lekki, aksamitny, wilgotny........SMACZNEGO!!!
Jeżyny uwielbiam 😍 Chętnie wypróbuję Twój przepis 🙂
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam sernik.
Usuń