15.02.2020

aksamitny sernik z jeżynami na herbatnikach...

Składniki:

jajka 8 sztuk "M", cukier 1 szklanka, aromat waniliowy 1 łyżeczka, twaróg 1 kg wiaderko, kasza manna 4 łyżki, budyń waniliowy 1 opakowanie, herbatniki 200 gram, jeżyny 50 dag, cukier puder - ile potrzeba


Składniki temperatura pokojowa - Jajka utrzeć z cukrem mikserem do białości na kogel-mogel.

Do jajek dodać twaróg z wiaderka, kaszę manną, budyń, aromat waniliowy i mikserem połączyć krótko składniki.

Blacha 34x25 cm z papierem do pieczenia, na dnie blachy poukładać podwójnie herbatniki, wylać masę serową.

Na wierzchu sernika ułożyć opłukane, osuszone jeżyny.

Piekarnik na grzany na 180C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, do suchego patyczka, w formie sernik dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - najlepszy sernik pieczony na herbatnikach z dodatkiem jeżyn, sernik jest bardzo lekki, aksamitny, wilgotny........SMACZNEGO!!!


2 komentarze:

  1. Jeżyny uwielbiam 😍 Chętnie wypróbuję Twój przepis 🙂

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!