Składniki:
drożdże świeże 5 dag,
cukier 3/4 szklanki,
aromat waniliowy 1 łyżeczka,
żółtka 3 sztuki "L",
jajka 1 sztuka "L",
mleko ciepłe 1 szklanka,
masło 5 dag,
mąka tortowa 55 dag,
sól 1 szczypta
jabłka szara reneta 8 sztuk większe,
woda 1/2 szklanki,
cynamon 2 łyżki,
cukier 3 łyżki,
dżem rzadki 300 gram,
kisiel cytrynowy 1 opakowanie
cukier puder 1,5 szklanki,
kakao 3 łyżki,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
gorąca woda - ile potrzeba,
posypka kolorowa - ile potrzeba
Obrane jabłka pokroić na kawałeczki, wlać wody do jabłek i pod przykryciem dusić do miękkości jabłek, co jakiś czas zamieszać, do miękkich jabłek dodać rzadki dżem (mój domowy śliwkowo-jabłkowy-jeśli jest gęsty to wymieszać z wodą na rzadki), wsypać cynamon, cukier, kisiel i mieszając zagotować do zagęszczenia jabłek, dobrze wystudzić.
Drożdże wymieszać w misie robota z 1 łyżką cukru, mąki 1/2 szklanki mleka ciepłego i odstawić na 30 minut.
Do mleka włożyć masło i podgrzać do stopienia masła, wystudzić na letnie.
Żółtka , jajko, cukier, aromat waniliowy ubić rózgą na kogel-mogel.
Do zaczynu drożdżowego wsypać przesianą mąkę, sól, utarte żółtka , wlać mleko z masłem letnie i hakiem robota wyrabiać na dość gęste ciasto około 8 minut.
Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia, u mnie to trwało z 40 minut w ciepłym miejscu koło kaloryfera.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na podsypanej desce mąką i rozciągnąć na dwa pasy.
Niska forma silikonowa 26 cm z kominkiem, jeden pas ciasta ułożyć na dnie formy, dodać jabłka lekko je przycisnąć w ciasto, jabłka nakryć drugim pasem ciasta, docisnąć do jabłek, wierzch posmarować wodą.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, pod koniec można nakryć papierem do pieczenia aby się nie przypiekł wierzch za mocno.
Wystudzone dobrze ciasto (masa kisielowa musi stężeć), formę nakryć talerzem i obrócić, spód jest wierzchem ciasta.
Cukier puder, kakao, sok z cytryny wsypać do miseczki, gorącej wody dolewać tyle aby lukier był nie za rzadki ale lejący, polać wierzch ciasta i posypać kolorową posypką - bardzo łatwa, smaczna drożdżówka z pachnącymi cynamonem jabłkami i lukrem kakaowym, jest idealna na świąteczny deser do kawy, herbaty........SMACZNEGO!!!
Na pewno jest bardzo smaczna, wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń