4.11.2019

szybkie, łatwe, smaczne ciasto francuskie z serem, truskawkami...

Składniki:

ciasto francuskie 1 rolka, truskawki świeże lub odmrożone 25 dag, twaróg śmietankowy 50 dag, cukier puder 3 łyżki, jajka 1 sztuka "L", mąka ziemniaczana 2 łyżki, aromat migdałowy 3 krople


Truskawki opłukać, usunąć szypułki, pokroić na połówki, jeśli są mrożone to trzeba na sitku odmrozić, z kompotu odsączyć dobrze z soku.

Twaróg śmietankowy (nie trzeba mielić) łyżką dobrze utrzeć z cukrem, jajkiem, mąką ziemniaczaną, aromatem migdałowym.

Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, na środku rozsmarować twaróg, na wierzchu rozłożyć truskawki.

Brzegi ciasta wywinąć na ser zostawiając z 4 cm nie zakryte, ciasto posmarować zimną wodą.

Piekarnik nagrzany na 210C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, po upieczeniu ciasto dobrze wystudzić na blaszce - pyszne, łatwe, szybkie ciasto francuskie z serem i truskawkami, zawsze mam w zamrażalniku zapas ciasta francuskiego na smaczne desery słodkie i słone wypieki........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!