Składniki:
jajka 6 sztuk "L",
cukier 3/4 szklanki,
margaryna miękka 15 dag,
aromat migdałowy 2 krople,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
śliwki 14 sztuk większe,
cukier puder - ile potrzeba
Miękką margarynę, cukier, jajka, aromat migdałowy mikserem utrzeć do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata.
Dodać mąkę tortową z proszkiem do pieczenia i połączyć mikserem składniki na dość gęste, gładkie ciasto.
Forma 25x20 cm z papierem do pieczenia, ciasto łyżką rozsmarować w formie, gęsto rozłożyć połówki śliwek skórką do dołu.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut do suchego patyczka, ostudzone ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto ucierane śliwkowe jest bardzo łatwe, smaczne i zawsze się udaje, jest idealną bazą do różnych owoców........SMACZNEGO!!!
Wygląda bardzo apetycznie, dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuń