15.10.2019

pyszna beza ze śmietaną i truskawkami...

Składniki:

białka z jajek "M" 15 sztuk, puder cukier 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1,5 łyżki

śmietana 30% 330 gram, cukier puder 1 łyżka, śmietan fix 1 opakowanie

truskawki 50 dag, kisiel 1 łyżka, woda 1/4 szklanki


Zimne białka ubijać na dużych obrotach, gdy zaczną gęstnieć w trakcie ubijania porcjami dosypywać puder cukier, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, piana powinna być ubita jak do krojenia.

Forma silikonowa 25x25 cm, pianę rozsmarować w formie, piekarnik nagrzany na 180C i po nagrzaniu się do tej temperatury zmniejszyć na 110C, piec bezę około 75 minut, po upieczeniu zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystygnięcia.

Umyte truskawki pokroić na plasterki do garnuszka, wlać wodę wymieszaną z kisielem i delikatnie mieszać cały czas do zagotowania i zagęszczenia się kisielu, dobrze wystudzić.

Zimną mocno śmietanę wlać do pojemnika wysokiego, wsypać cukier, śmietan fix i ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach.

Bezę wyjąć z formy na płaski talerz, z wierzchu ostrym nożem ściąć nierówności bezy, będą do posypania.

Połowę bitej śmietany rozsmarować na bezie i wyłożyć zimne truskawki, na truskawki wyłożyć resztę bitej śmietany posypać pokruszoną, odkrojoną bezą, schować do lodówki - beza jest u nas zawsze gdy nazbieram dużą szklankę białek, najlepiej nam smakuje z bitą śmietaną i truskawkami..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!