24.10.2019

domowe, pyszne, chrupiące gofry z anyżem...

Składniki:

jajka 3 sztuki "L", cukier wanilinowy 1 łyżeczka, cukier 1/4 szklanki, olej rzepakowy 100 ml, mleko 3/4 szklanki, woda gazowana do pełnej szklanki z mlekiem, mąka tortowa 250 gram, proszek do pieczenia 1łyżeczka, anyż gwiazdka 1 sztuka mała


Jajka, mleko z wodą gazowaną, olej, cukier, cukier wanilinowy, mąkę, proszek do pieczenia w pojemniku ręcznie rózgą lub mikserem dobrze wymieszać na gładką masę.

Gwiazdkę anyżu (anyż można zmielić w młynku do kawy i do wielu potraw, deserów, kompotów, herbaty, kawy używać) w moździerzu rozgnieść, wsypać do ciasta, wymieszać, ciasto odstawić na minimum 30 minut na blat kuchenny.

Gofrownicę wg instrukcji rozgrzać, wlać porcję ciasta, zamknąć pokrywę.

Tutaj piekłam gofry około 13-15 minut, po upieczeniu odkładam na kratkę aby odparowały i będą chrupiące, można podawać z czym się lubi lub takie suche podjadać -  moje pierwsze domowe gofry przygotowałam z instrukcji, dodałam tylko anyż, gofry są chrupiące, w środku wypieczone nie gumowe, będę ten przepis robić z różnymi dodatkami na słodko i na słono..........SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!