Składniki:
szynka świeża 60 dag,
smalec 2,5 kostki,
cebula 1 sztuka większa,
czosnek 1 główka,
przyprawa do wieprzowiny 1/2 opakowania,
majeranek 2 łyżki
Szynkę świeżą bez kości pokroić w kostkę, mocno podsmażyć na rumiano na pół kostki smalcu co jakiś czas zmieszać.
Do mocno usmażonej szynki wsypać pokrojoną cebulę, czosnek i podsmażać na złoty kolor cebuli.
Wsypać majeranek, przyprawę do wieprzowiny, dodać pozostały smalec i stopić, po stopieniu z 3 minuty gotować, wystudzić w garnku, mikserem zblendować i przelać do pojemnika, przechowywać w lodówce - pyszne smarowidło a`la smalczyk mięsny, dobre domowe smarowidło, idealnie smakuje z pieczywem lub jako okrasa z cebulką do ziemniaków,klusek............SMACZNEGO!!!
Uwielbiam smalec ze skwareczkami 😍
OdpowiedzUsuńdoskonaly robilam
OdpowiedzUsuńOj, tak, lepszy od kiełbasy kupnej, pozdrawiam.
Usuń