7.07.2019

placek drożdżowy z migdałami i truskawkami...

Składniki:

drożdże 5 dag, mleko letnie 1,5 szklanki, cukier 3/4 szklanki, masło stopione 10 dag, mąka tortowa 60 dag, sól 1 szczypta, jajka 3 sztuki "L", masa migdałowa baton 200 gram, truskawki 50 dag, cukier puder - ile potrzeba


Drożdże wkruszyć do misy robota, wlać letnie mleko, wbić jajka, wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, stopione letnie masło i wszystko hakiem robota wyrabiać z 10 minut, misę robota nakryć talerzem i zostawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Forma 30x20 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić łyżką i wyłożyć do formy.

Masę migdałową pokroić na plasterki i rozłożyć na cieście, na masie rozłożyć połówki truskawek jeśli są duże.

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - placek drożdżowy z masą migdałową i truskawkami jest bardzo aromatyczny, masa migdałowa bardzo smakuje z truskawkami...........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!