20.06.2019

pyszne placuszki budyniowo-jabłkowe z musem truskawkowym...

Składniki:

mąka tortowa 3 szklanki, jajka 2 sztuki "L", aromat arakowy 1 kropla, cukier 2 łyżki, sól 1 szczypta, mleko 1 litr +-, woda gazowana 1 szklanka, budyń śmietankowy 1 opakowanie, olej rzepakowy - ile potrzeba, jabłka 2 sztuki duże, truskawki 50 dag, cukier puder 2 łyżki, śmietana 12% 330 gram, cukier puder do posypania


Mąkę przesianą , mleko, budyń, cukier, sól, aromat arakowy, wodę gazowaną rózgą dobrze wymieszać na gładkie ciasto, powinno być nie za gęste dość lejące.

Obrane jabłka zetrzeć na tarce "plasterki" do ogórków, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać, odstawić na 30 minut.

Na gorącym oleju rzepakowym smażyć placuszki na złocisty kolor z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy.

Umyte truskawki z cukrem pudrem, śmietaną zmiksować blenderem, podawać do placuszków, posypać pudrem cukrem i polać musem przed jedzeniem na talerzyku - placuszki z budyniem z jabłuszkami są pyszne, delikatne, aromatyczne, z chrupiącą skórką, polane musem truskawkowym to raj smakowy na podniebieniu............SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!