25.06.2019

placek drożdżowy z truskawkami i kokosem...

Składniki:

drożdże świeże 10 dag, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, sól 1 szczypta, mleko letnie 2 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, jajka 4 sztuki "L", mąka tortowa 70 dag, truskawki 1 kg, wiórki kokosowe 200 gram, cukier puder - ile potrzeba


Drożdże świeże pokruszyć do misy robota, wymieszać z łyżką cukru, mąki, 1 szklanka letniego mleka i zostawić pod przykryciem na 30 minut.

Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, cukier, sól, cukier waniliowy, wbić jajka, wlać letnie mleko, olej i hakiem robota wyrabiać ciasto z 8 minut.

Ciasto przełożyć z misy robota do dużej miski posypanej mąką, wierzch ciasta posypać ciut mąką, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto krótko wymieszać łyżką, formy jedna 30x25 cm i dwie 20x15 cm (mniejsze mąż do pracy zabiera) z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do form.

Umyte, osuszone truskawki ułożyć na ciastach, posypać obficie wiórkami kokosowymi.

Piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto w formach wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - placek drożdżowy z truskawkami jest pysznym ciastem do kawy, herbaty, mleka, najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu i jest zdrowszy dla żołądka..........SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!