10.04.2019

puszyste, lekkie ciasto drożdżowe z dżemem, orzechami...

Składniki:

drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 1,5 szklanki, cukier 1/2 szklanki, jajka 2 sztuki "m", żółtka 2 sztuki "M", mąka tortowa 60-70 dag, sól 1 szczypta, margaryna letnia 5 dag, skórka kandyzowana z pomarańczy 100 gram, dżem truskawkowy 2 słoiczki, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, orzechy włoskie łuskane 100 gram


Do miski wsypać pokruszone drożdże i wymieszać z 1/2 szklanki mleka, 1łyżką cukru i mąki, odstawić na 15 minut.

Wsypać mąkę przesianą, sól, resztę cukru, wlać resztę mleka z margaryną, wbić jajka + 1 żółtko i wyrabiać ciasto z 10 minut ręką, do ciasta dodać skórkę pomarańczy i wyrabiać jeszcze z 5 minut.

Miskę nakryć talerzem i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłym miejscu.

Użyłam swój domowy dżem z truskawek, dżemy przełożyć do miski i wymieszać z kisielem lub z dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej.

Z wyrośniętego ciasta odrywać porcje, rozwałkować na 1 cm placki, nałożyć dżem i zawinąć jak roladę.

Układać ciasto na papierze do pieczenia w formie większej, żółtko roztrzepać widelcem w miseczce i pędzelkiem p[osmarować ciasta, posypać orzechami lekko je przyciskając do ciasta.

Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 45 minut, pod k0niec można wierzch nakryć papierem do pieczenia, aby orzechy się nie spiekły za mocno, ciasto dobrze wystudzić w formie - pyszne ciasto drożdżowe z dodatkiem dżemu, skórki pomarańczowej, orzechów włoskich, jest bardzo lekkie,puszyste..........SMACZNEGO!!!

3 komentarze:

  1. Anonimowy2/03/2023

    Podoba mi się przepis. Pewno będę korzystać. Jutro będę jadł. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy2/04/2023

    Tylko 5 dkg margaryny na tyle mąki, czy to nie błąd?.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!