schab wieprzowy z kosteczką 4 porcje,,
jajka 2 sztuki,
pieprz świeżo mielony 1/2 łyżeczki,
sól czosnkowa 1/2 łyżeczki,
tarta bułka 1,5 szklanki,
smalec 1/2 kostki
"świni chrzeptnik" - po kaszubsku kotlet wieprzowy = kotlety schabowe rozbić w woreczku (nie pryska i nie szarpie mięsa) tłuczkiem
jajka dokładnie roztrzepać widelcem z solą czosnkową, pieprzem
kotlety włożyć do jajek, dobrze je namoczyć i zostawić na 15 minut
tartą bułkę wsypać do worka foliowego (ten sposób obtaczania nie brudzi talerza, nie rozsypuje się po blacie, wyrzucamy do worek do śmieci bez mycia talerza)
kotlety obtoczyć w tartej bułce i smażyć na bardzo gorącym smalcu (na smalcu smażone kotlety są najlepsze w smaku) smalcu na rumiano - kotlety są doskonałe na obiad ale do pieczywa na zimno (wycinamy wtedy kosteczkę po usmażeniu) np do pracy, w podróż, smaczny, kruchy,soczysty "świni chrzeptnik"........SMACZNEGO!!!!
schabowe z kostką lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuń