26.01.2019

piernikowe ciasto z orzeszkami solonymi i...

Składniki:

mąka tortowa 3 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki , kakao 2 łyżki, mleko 1/2 szklanki,  margaryna miękka 20 dag, przyprawa do piernika 1 opakowanie, orzeszki solone 10 dag, rodzynki 10 dag, skórka pomarańczowa smażona domowa 1 szklanka, puder cukier 1/2 szklanki

do pojemnika wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, przyprawę do piernika, kakao, łyżką wymieszać

wbić jajka, wlać mleko, dodać miękką margarynę i mikserem połączyć składniki

dodać do ciasta solone orzeszki, skórkę pomarańczową, rodzynki i mikserem połączyć składniki

keksówka 30x20 cm z papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku na 190C około 50 minut

ciasto dobrze wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - piernikowe ciasto tym razem z dodatkiem orzeszków solonych, domowej smażonej skórki pomarańczowej, rodzynek jest bardzo smaczne..........SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

  1. O z orzeszkami jeszcze nie jadłam.

    www.natalia-i-jej-świat.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam...fajny smak jest i chrupiąco...pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!