28.11.2018

morelowo śliwkowe drożdżowe ciasto...

Składniki:


drożdże 5 dag, mleko letnie 1 szklanka, margaryna stopiona 10 dag, cukier 1/2 szklanki, jajka 3 sztuki "L", olejek rumowy 3 krople, mąka tortowa 60 dag, sól 1 szczypta, morele 10 sztuk, śliwki 20 sztuk, wiórki kokosowe 3/4 szklanki, polewa czekoladowa 1 opakowanie + 2 łyżki śmietany 12%

do misy robota wkruszyć drożdże, rozetrzeć z 1 łyżką cukru, mąki i szklanką mleka letniego, odstawić na 30 minut, wsypać cukier, mąkę przesianą z solą, wbić jajka i hakiem wyrabiać ciasto

do wyrabianego ciasta wlać letni stopiony tłuszcz, olejek rumowy i wyrabiać z 5 minut ciasto

wierzch ciasta posypać trochę mąką i przykryć talerzem do wyrośnięcia

forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, poukładać połówki moreli i śliwek, posypać wiórkami kokosowymi, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 55 minut

polewę wyjąć z opakowania do miski, dodać śmietanę, w kąpieli wodnej połączyć składniki, polewę rozsmarować na cieście i zostawić do zastygnięcia - ciasto drożdżowe jest najlepszym ciastem w naszym domu na różne okazje, jest doskonałą bazą do różnych owoców...........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!