drożdże 5 dag,
mleko letnie 1 szklanka,
margaryna stopiona 10 dag,
cukier 1/2 szklanki,
jajka 3 sztuki "L",
olejek rumowy 3 krople,
mąka tortowa 60 dag,
sól 1 szczypta,
morele 10 sztuk, śliwki 20 sztuk, wiórki kokosowe 3/4 szklanki,
polewa czekoladowa 1 opakowanie + 2 łyżki śmietany 12%
do misy robota wkruszyć drożdże, rozetrzeć z 1 łyżką cukru, mąki i szklanką mleka letniego, odstawić na 30 minut, wsypać cukier, mąkę przesianą z solą, wbić jajka i hakiem wyrabiać ciasto
do wyrabianego ciasta wlać letni stopiony tłuszcz, olejek rumowy i wyrabiać z 5 minut ciasto
wierzch ciasta posypać trochę mąką i przykryć talerzem do wyrośnięcia
forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, poukładać połówki moreli i śliwek, posypać wiórkami kokosowymi, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 55 minut
polewę wyjąć z opakowania do miski, dodać śmietanę, w kąpieli wodnej połączyć składniki, polewę rozsmarować na cieście i zostawić do zastygnięcia - ciasto drożdżowe jest najlepszym ciastem w naszym domu na różne okazje, jest doskonałą bazą do różnych owoców...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!