19.11.2018

kotlety ziemniaczane...

Składniki:


ziemniaki ugotowane 1 kg, gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki, sól czosnkowa 1 łyżeczka, jajka 1 sztuka "XL", mąka ziemniaczana 3 łyżki, tarta bułka - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, pieczarki 1/2 kg, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 4 łyżki, sos grzybowy 1 opakowanie, śmietana 2 łyżki, woda 1/2 litra, surówka


ziemniaki ugotować nie obrane, wystudzone obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków do miski


dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, sól, pieprz ziołowy, gałkę muszkatołową i wyrobić dokładnie masę, jeśli masa jest mało zwarta to dodać trochę ziemniaczane mąki


formować kotlety ziemniaczane i obtaczać je w tartej bułce, smażyć na gorącym oleju z każdej strony


pieczarki pokrojone usmażyć z cebulą pokrojoną na oleju, sos grzybowy wymieszać ze śmietaną, wodą i wlać do pieczarek, mieszać do zagęstnienia sosu - kotlety ziemniaczane są bardzo smacznym daniem obiadowym lub na ciepłą kolację, smakują z różnymi sosami i surówkami........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!