22.09.2018

sypana szarlotka mocno jabłkowa jak u babci...

Składniki:


kasza manna 2 szklanki, mąka pszenna 1 szklanka, mąka krupczatka 1 szklanka, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 czubate łyżeczki, jabłka szara reneta 1 kg, cynamon 1 łyżka, sok z cytryny 1 łyżka, cukier 2 łyżki, masło lub margaryna 250 gram, puder cukier - ile potrzeba


 

jabłka umyte, obrane ze skórki od razu do miski zetrzeć na tarce grubsze oczka, wymieszać z cukrem i cynamonem i sokiem z cytryny, suche składniki bez pudru cukru wymieszać dokładnie w misce

tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, na dno wsypać połowę suchych, wymieszanych składników, wierzch delikatnie wygładzić bez ubijania do dna, na wierzch wyłożyć całą masę jabłkową i też tylko delikatnie wygładzić bez ubijania

resztę suchej masy wysypać na jabłka, delikatnie wygładzić, zimne masło można utrzeć na tarce (ja kroję w cienkie plastry) i rozłożyć na wierzchu ciasta

piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, w formie dobrze wystudzić, najlepiej całą noc, szarlotkę przed podaniem posypać pudrem cukrem, wierzch jest bardzo chrupiący - sypana szarlotka jest wspomnieniem wypieku ciasta pachnącego jabłkami,cynamonem u mojej babci, teraz to tylko pyszne wspomnienia.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!