wątróbka z kurczaka 60 dag,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
mąka 3/4 szklanki,
cebula 2 sztuki,
wiśnie bez pestek 25 dag,
majeranek 1 łyżka,
pieprz mielony 3/4 łyżeczki,
woda 1 szklanka,
sól - ile potrzeba
świeżą wątróbkę z kurczaka oczyścić z błonek, żyłek, opłukać pod zimną wodą, osuszyć na ręczniku papierowym, do woreczka wsypać mąkę, dodać wątróbki i obsypać mąką, ten sposób nie brudzi blatu mąką
wątróbkę smażyć na gorącym oleju na złocisty kolor, dodać majeranek, mielony pieprz, dodać cebulę pokrojoną, mrożone lub świeże lub z kompotu wiśnie bez pestek, wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem z 10 minut na średnim ogniu, solić wątróbkę po usmażeniu - pyszna, aromatyczna, krucha wątróbka z kurczaka z cebulą i wiśniami, dodatek wiśni daje wątróbce smaczny posmak..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!