16.04.2018

sernik cytrynowo-kokosowy na jogurtach bez laktozy...

Składniki:

jajka 8 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, skórka starta 2 cytryny, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jogurt 4 opakowania "zobacz Mlekovita Polski Jogurt naturalny bez laktozy 350 g",  budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 4 łyżki, wiórki kokosowe 1 szklanka, herbatniki - ile potrzeba
lukier kokosowy: cukier puder 3/4 szklanki, wiórki kokosowe 2 łyżki, mleko - ile potrzeba

SKŁADNIKI TEMPERATURA POKOJOWA = żółtka, starta skórka z cytryny, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości na kogel-mogel

do masy dodać jogurty "zobacz Mlekovita Polski Jogurt naturalny bez laktozy 350 g", kaszę manną, budyń, wiórki kokosowe i dokładnie mikserem połączyć składniki

białka mocno ubite na sztywną pianę dodać do masy i łyżką delikatnie połączyć składniki

użyłam okrągłe z wysuwanym dnem 2 formy 20 i 16 cm (mniejsza do pracy męża) wyłożone papierem do pieczenia, jeśli 1 tortownica to 28-30 cm, na dnie rozłożyć herbatniki, przelać masę prawie do pełna

piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, piec około 60 minut, do suchego patyczka, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach z 20 minut, następnie w formach w chłodnym miejscu najlepiej całą noc

z podanych składników utrzeć lukier, mleka dać tyle aby lukier był nie za gęsty, polać wierzchy sernika, zostawić w lodówce do zastygnięcia - sernik tzw. oszukany jest bardzo smaczny, czasem lepiej smakuje od tradycyjnego sernika, podstawa to dobre jogurty i świeże jajka..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!