11.11.2017

szybkowar-z fasoli Jaś gulasz...

Składniki:


fasola Jaś 50 dag, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, cukier 2 łyżki, kostka rosołowa 2 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebulka 2 sztuki, ząbki czosnku 5 sztuk, kotlety schabowe 5 sztuk, majeranek 3 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, ocet jabłkowy 3 łyżki, przyprawa w płynie - do smaku

fasolę Jaś namoczyć w zimnej wodzie na całą noc, wodę z moczenia wylać, fasolę wsypać do szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz", wlać wodę około 2 litry, wsypać cukier, kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie i gotować w szybkowarze 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie

na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, ząbki czosnku z mięsem schabowym pokrojonym na kosteczki

do mięsa dodać ugotowaną fasolę, wywaru wlać tyle aby powstał sos, zagotować

do smaku dodać majeranek, paprykę ostrą, ocet jabłkowy, cukier do smaku, przyprawę w płynie, gotować wszystko z 15 minut, najlepiej ugotować wieczorem na następny dzień

wywar jeśli pozostał z gotowania fasoli można zamrozić i użyć później np. do zupy fasolowej - bardzo lubimy dania z fasoli w różnych wersjach, zwłaszcza fasola Jaś smakuje nam, podana jako gulasz jest sycącym daniem na obiad...........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!