Składniki:
margaryna 250 gram,
kakao 4 łyżki,
woda 10 łyżek,
cukier 1 szklanka,
jajka 3 sztuki "L",
proszek do pieczenia 3 łyżeczki,
mąka tortowa 1,3/4 szklanki,
dżem śliwkowy 250 ml,
czekolada gorzka 100 gram,
lukier biały - w opisie
margarynę, wodę, kakao, cukier, zagotować i ostudzić, do wystudzonej masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wbić jajka, połowę startej czekolady i mikserem wszystko dokładnie połączyć
keksówka 28x15 cm z papierem do pieczenia, ciasto wylać do formy, formą z trzy razy stuknąć o blat stołu aby odpowietrzyć
piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec 20 minut, następnie szybko nożem naciąć wzdłuż na środku ciasta, piec dalej z 35 minut, ciasto dobrze wystudzić
wystudzone ciasto przekroić na połowę, posmarować dżemem, nakryć ciastem, lekko przycisnąć
lukier: 3/4 szklanki pudru cukru wymieszać z sokiem z cytryny na tyle, aby był dość płynny, polać ciasto i posypać resztą startej czekolady - ciasto jest po prostu pysznie smaczne...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!