Składniki:
mleko 1/2 litra,
wątróbka 1 kg/wieprzowa,
mąka pszenna 8 łyżek,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
przyprawa Shoarma Royal Brand 2 łyżki,
cebula 3 sztuki,
jabłka 1 sztuka,
majeranek 1 łyżka,
sól - ile potrzeba,
pieprz czarny mielony - ile potrzeba,
woda 1 szklanka,
ziemniaki ugotowane 1 kg,
surówka - w opisie,
koperek 1./2 pęczka
z wątróbki wieprzowej usunąć błony, żyłki, pokroić na mniejsze kawałki, opłukać, włożyć do mleka i moczyć kilka godzin, potem wylać na durszlak i opłukać wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym
obsypać wątróbki mąką i na gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony, dodać pokrojoną cebulę, jabłko, przyprawę shoarmę, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 20 minut, na koniec wsypać majeranek i zamieszać
SURÓWKA: 4 większe marchewki zetrzeć na tarce z jabłkiem, dodać 1 łyżkę chrzanu i śmietany, do smaku dać cukier i sok z cytryny, wymieszać
posolić i popieprzyć przed podaniem, wątróbkę podawać z ugotowanymi ziemniakami, surówką - wątróbka jest krucha, soczysta...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!