27.09.2017

pyszne domowe masło pietruszkowo-koperkowo-czosnkowe...

Składniki:


śmietana wiejska 250 ml, śmietana 36% kremówka 500 ml, sól 3/4 łyżeczki, natka pietruszki 1/4 pęczka, koperek 3 łodyżki, ząbki czosnku 6 sztuk

próbowałam ubić 250 ml wiejskiej śmietany ale to za mała ilość i nie ubijała się, więc dolałam kremówki 36% i masełko moment się ubiło = listki natki pietruszki, koperku opłukane, obrane ząbki czosnku, sól w moździerzu utrzeć na papkę

zimną śmietanę wiejską i śmietanę z kartonika 36% wlać do misy robota i nakryć nakładką, inaczej zacznie pryskać maślanką z misy

ubijać na najwyższych obrotach, gdy zacznie się tworzyć maślanka na mniejszych obrotach ubijać z 1 minutę

wylać na sitko, maślankę wykorzystać do innych potraw, masło wyłożyć na drobne sitko i dobrze opłukać zimną wodą, odcisnąć z wody na sitku

masło w misce łyżką wymieszać z papką z pietruszki i czosnku, włożyć do sitka i odcisnąć jeszcze z wody, uformować osełkę, włożyć do maselniczki i do lodówki

masło jest tak pyszne smakowo i jakościowo, że najlepiej smakuje samo z dobrym pieczywem..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!