Składniki:
mięso mielone drobiowe 75 dag,
jajka 1 sztuka "L",
cebula 1 sztuka,
kasza manna 2 łyżki,
bułka tarta 3/4 szklanki,
pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki,
koperek 1 pęczek,
kucharek 2 łyżeczki,
mąka pszenna 2 szklanki,
woda 2 litry,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 1 sztuka,
śmietana gęsta 200 ml,
warzywa - w opisie,
ziemniaki - w opisie,
przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba
drobiowe mielone dobrze wyrobić z jajkiem, kaszą manną, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem mielonym, pokrojoną cebulą, koperkiem, formować małe pulpety i obtaczać w mące dokładnie
do szybkowara wlać
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" wodę z zielem angielskim, liściem laurowym, wkładać pulpety i po zasyczeniu pary gotować z 15 minut, ugotowane cedzakiem wyjmować na talerz
śmietanę wymieszać z 2 łyżkami mąki, zahartować trochę wywarem, wlać do wywaru i mieszać do zagęstnienia sosu, do smaku doprawić przyprawą w płynie
10 ziemniaków, 1/2 kg fasolki szparagowej, 10 małych marchewek obrać, wszystko włożyć do szybkowara wlać 2 szklanki, 1/2 łyżeczki soli, gotować w szybkowarze 25 minut, ugotowane wylać na durszlak
pyszne, delikatne pulpety z warzywami na smaczny obiad...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!