6.09.2017

najlepsze ciasto z resztek po soku ze śliwkami i białą czekoladą...

Składniki:


warzywa - w opisie/resztki z wyciskarki, jajka 4 sztuki "L", margaryna 15 dag, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, kakao 3 łyżki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, śliwki 50 dag, biała czekolada 100 gram, śmietanka 2 sztuki

nareszcie nic się nie zmarnuje, wyciskane resztki są dobre do surówek, placuszków, ciast, można też zrobić dżemy z nich, mam tradycyjną sokowirówkę innej firmy ale resztki nie są tak dobre do wykorzystania jak te z wyciskarki, które przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ"

Avance Collection Wyciskarka do soku HR1896/70
"kliknij i ZOBACZ- Avance Collection Wyciskarka do soku HR1896/70"

resztki z wyciskania soku w wolnoobrotowej wyciskarce, użyłam 2 pełne kubki: marchew, aronia, śliwki, jabłka, można uzyć z sokowirówki, ale z wyciskarki te resztki są lepsze jakościowo i używam różne z owoców czy warzyw do ciast, placuszków, surówek = jajka, miękką margarynę, cukier mikserem utrzeć na dużych obrotach z 3 minuty, masa będzie "zważona" ale taka ma być

wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i mikserem połączyć składniki

do masy dodać resztki z wyciskania soku, dodać cukier wanilinowy i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto

forma 30x15 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, poukładać śliwki bez pestek i w nagrzanym piekarniku na 200 C, piec około 50-60 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w blaszce

w kąpieli wodnej stopić białą czekoladę, wlać dwa małe pojemniczki śmietanki do kawy

ciepłą czekoladę wylać na wierzch ciasta i zostawić do wystygnięcia - można użyć owoce jakie ma się w domu: z kompotu, odmrożone, suszone, ciasto przypomina brownie, jest wilgotne, lekkie, aromatyczne i szybciutko znika z talerza.......SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!