8.09.2017

masło domowe z 36% śmietany...

Składniki:


śmietana 36% 500 ml, sól 2 szczypty, woda zimna - ile potrzeba

śmietanę 36% mocno zimną (do zamrażalnika przed ubijaniem włożyłam na 30 minut) wlać do misy robota, kartonik rozciąć i łyżeczką wszystko wybrać

wsypać dwie szczypty soli i w robocie ubijać śmietanę na dużych obrotach, misę przykryć bo będzie pryskać maślanką, są widoczne etapy: śmietana będzie ubita, potem zacznie się rozwarstwiać i na koniec oddzieli się masło i maślanka

masło wyjąć do miski, wlać mocno zimną wodę aby wypłukać resztki maślanki, wylać na sitko wyłożone gazą i odcisnąć z wody masło

z tej ilości wyszło mi 184 gramy świeżego, dobrego masła, masło włożyć do maselniczki - masło dobrze się smaruje i jest pyszne, kupne gotowce nie mają szans z takim domowym..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!