Składniki:
drożdże świeże 8 dag,
mąka tortowa 5 szklanek,
sól - szczypta,
jajka 5 sztuk "M",
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
margaryna 100 gram,
mleko ciepłe 1,1/4 szklanki,
owoce - w opisie
KAKAOWA KRUSZONKA:
margaryna 12,5 dag,
cukier 100 gram,
mąka tortowa 2,5 szklanki,
kakao 2 łyżki
drożdże wkruszyć do misy robota, dodać 1 łyżkę cukru, mąki i 1/4 szklankę letniego mleka, wymieszać i nakryć talerzem, odstawić na 30 minut
jajka, cukier wanilinowy i resztę cukru rózgą blendera utrzeć do białości
do pracującego zaczynu wsypać mąkę z solą, wlać jajka z cukrami, do margaryny roztopionej wlać zimne mleko i nie trzeba studzić, wlać do ciasta, hakiem robota wyrabiać z 8 minut
nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę, ciasto dobrze wyrosło
z podanych składników z miękką margaryną zrobić mikserem kruszonkę
blacha z papierem do pieczenia 25x40 cm, wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, opłukane owoce po 1 szklance malin i borówki amerykańskiej, 6 nektarynek pokrojonych na kawałki rozsypać na cieście
na owoce rozsypać kakaową kruszonkę, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55-60 minut, ciasto w blaszce wystudzić - drożdżówka jest lekka, puszysta i z kruszonką kakaową smakuje wybornie.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!