Składniki:
drożdże świeże 3 dag,
cukier 1 szklanka,
mąka tortowa 500 gram,
sól - szczypta,
mleko 1,1/4 szklanki,
margaryna 80 gram,
jajka 4 sztuki "M",
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
budyń śmietankowy 2 opakowania,
mleko 800 ml,
cukier 4 łyżki,
śliwki 500 gram,
bułka tarta 1/2 szklanki
drożdże wkruszyć do misy robota, dodać 1 łyżkę cukru i mąki, wlać letnie 1/4 szklanki mleka, połączyć składniki i na 30 minut przykryte talerzem odstawić, nastepnie wsypać mąkę, sól, resztę cukru, cukier wanilinowy, jajka, margarynę roztopić i wlać do niej zimne mleko i można wlać do ciasta
hakiem robota wyrabiać z 8 minut na dość rzadkie ciasto
ciasto posypać ciut maką, nakryć talerzem i do wyrośnięcia na około 40 minut, ciasto dobrze wyrosło
budynie wymieszać w szklance mleka, resztę mleka zagotować z cukrem, wlać budynie i zagęścić mieszając, odstawić do wystudzenia na letnie, forma 40x25 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, na ciasto wylać letni budyń
umyte, wypestkowane śliwki maczać w przekrojoną częścią w tartej bułce (nie puszczą soku w ciasto) i układać skórką do dołu na budyniu
piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, ciasto dobrze wystudzić w formie, najlepiej upiec wieczorem i do rana wystudzić - ciasto jest po prostu pyszne...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!