Składniki:
mąka tortowa 620 gram,
masło lub margaryna 260 gram,
drożdże świeże 5 dag,
mleko 3,2% 1/2 szklanki/zimne,
cukier 1/2 szklanki,
jajka 2 sztuki "L",
aromat rumowy 3 krople,
kefir 3/4 szklanki/gęsty,
dżem 1 słoiczek,
jabłka 1 duże,
cukier puder - ile potrzeba
w misie robota hakiem połączyć zimną margarynę z mąką tortową
zimne mleko, gęsty kefir, cukier, aromat rumowy, jajka rózgą blendera dobrze roztrzepać
roztrzepaną masę w trakcie wyrabiania wlewać do mąki, połączyć składniki, następnie ręcznie wyrobić ciasto podsypując trochę mąką
ciasto podzielić na 7 kul, schować do lodówki na 2 godziny, cztery kule użyłam do ciasta a trzy w osobnych woreczkach zamroziłam
na podsypanej mąką desce każdą kulę rozwałkować do 0,5 cm, podzielić nożem na cztery części, na każdej położyć kawałek obranego jabłka , łyżeczkę dżemu jaki się lubi, układać na blaszce z papierem do pieczenia, posmarować pędzelkiem maczanym w wodzie
piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, przed podaniem wystygnięte posypać pudrem cukrem - "przegryzki" są delikatne, kruche i można nadziewać czym się lubi..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!