Składniki:
drożdże świeże 5 dag,
cukier 1 szklanka,
jajka 3 sztuki "L",
mleko ciepłe 1 szklanka,
margaryna 100 gram,
mąka tortowa 500-600 gram,
sól - szczypta,
jabłka 4 sztuki,
dżem jabłkowy 250 ml,
cynamon 1 łyżeczka,
mąka ziemniaczana 1 łyżka,
kruszonka - w opisie
drożdże w misie robota rozetrzeć z łyżką cukru, mąki, 1/4 szklanki letniego mleka, na 30 minut do podrosnięcia nakryć talerzem wsypać mąkę, sól, wlać resztę mleka, stopioną margarynę letnią, wbić jajka i hakiem wyrabiać z 10 minut
jabłka bez skóry zetrzeć na tarce grubsze oczka, dodać słoiczek przecieru jabłkowego lub innego dżemu jaki lubimy, dodać cynamon, mąkę ziemniaczaną i wymieszać
ciasto po 1 godzinie mocno wyrosło
blacha 34x25 cm, wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozłożyć w blaszce, na cieście rozsmarować owoce
kruszonka: 100 gra, miękka margaryna, cukier, 150 gram mąka pszenna, wyrobić kruszonkę palcami i rozsypać na cieście piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut, ciasto w blaszce dobrze wystudzić - drożdżówka jest po prostu pyszna...........SMACZNEGO!!!
Odkąd pamiętam przeważnie bardzo chętnie kocham robić w kuchni praktycznie wszystko co zawiera mąkę. Jak tylko sięgam pamięcią u mnie rodzinie często robiło się potrawy z mąki i tak naprawdę na tym również się wychowałam. Teraz bardzo chętnie biorę porady kulinarne z https://basiazsercem.pl/ gdzie oczywiście mąka jest głównym składnikiem. W takim przypadku mogę smażyć lub wypiekać co tylko zechcę i na co akurat mam chęć.
OdpowiedzUsuń