Składniki:
BEZA:
białka 8 sztuk "XL",
sól - szczypta,
cukier drobny 300 gram,
ocet jabłkowy 1 łyżka,
mąka ziemniaczana 1 łyżka
DODATKI:
śmietana 30 % 500 ml,
galaretka wiśniowa 1 opakowanie,
ananas w puszce 1 puszka/kawałki
białka zimne w robocie ubijać ze szczyptą soli na sztywną pianę
porcjami małymi dosypywać do ubitych białek drobny cukier i ubijać aż piana będzie lśniąco biała następnie dodać ocet jabłkowy, mąkę ziemniaczaną i tylko krótko połączyć składniki
piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, blacha z piekarnika z papierem do pieczenia, ubite białka rozsmarować na około 5 cm placek i bezę piec 8 minut, następnie w temperaturze 120 C na termoobiegu piec dalej około 1,5 godziny
przy uchylonych drzwiczkach piekarnika pozostawić bezę do całkowitego ostudzenia, najlepiej zostawić ją tak na całą noc
zimną śmietanę 30% ubijać mikserem na dużych obrotach w wysokim pojemniku, gdy zacznie tężeć to wsypać galaretkę i ubijać na dużych obrotach na sztywno
zimną bezę przekroić ostrym nożem ( mam ostry ząbkowany do tomato, ale doskonale pasuje do takiego krojenia) na dwie części, na jedną nałożyć połowę ubitej śmietany, połowę odsączonych z soku kawałków ananasa z puszki, nakryć drugą częścią bezy i nałożyć resztę śmietany i ananasa, schować do lodówki - beza smakuje wyśmienicie............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!