Składniki:
makaron spaghetti 1/2 opakowania,
masło klarowane 2 łyżeczki,
mięso mielone 1/2 kg,
jajka 1 sztuka,
przyprawa do mięsa mielonego 2 łyżki,
papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki,
bułka czerstwa 1 sztuka,
cebula 1 sztuka,
ząbki czosnku 5 sztuk,
kostka rosołowa 1 sztuka,
szpinak świeży 1 pęczek,
śmietana 12% 200 ml,
woda 1/2 szklanki,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
ser feta - ile potrzeba
mielone drobiowe dobrze wyrobić z jajkiem, przyprawą do mielonego, papryką ostrą, bułką namoczoną w wodzie i odciśniętą z wody, formować małe klopsiki i na gorącym maśle klarowanym smażyć na rumiano
usmażone klopsiki odłożyć na talerz, na tym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać posiekane ząbki czosnku, kostkę rosołową, dodać umyte liście szpinaku rozdrobnione blenderem, podsmażać bez przykrycia z 5 minut mieszając
do szpinaku wlać śmietanę wymieszaną z wodą, włożyć klopsiki, dodać pieprz mielony i gotować na średnim ogniu z 5 minut
do wrzącej, osolonej wody włożyć makaron spaghetti i gotować wg opisu na opakowaniu, na durszlaku przelać krótko zimną wodą
podawać spaghetti ze szpinakiem i klopsikami, posypać serem fetą - danie jest sycące, smaczne na dobry obiad..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!