Składniki:
kalafior 1 sztuka/większy,
cebula 1 sztuka,
marchew 3 sztuki,
jajka 1 sztuka,
natka pietruszki 1 pęczek,
kucharek 1 łyżka,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
bułka tarta 1-1,5 szklanki,
mąka ziemniaczana 1 łyżka,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
sos do pieczeni jasny 1 opakowanie,
śmietana gęsta 1 łyżka
w nie osolonej wodzie ugotować marchew i kalafior, wylać na durszlak i dobrze odcedzić z wody, do miski dodać warzywa, kawałki cebuli i natki pietruszki, pałką blendera wszystko zmiksować
do masy wbić jajko, wsypać tartej bułki (1-1,5 szklanki, tyle,aby masa nie była za luźna), dodać kucharka,paprykę, wymieszać łyżką
dodać mąki ziemniaczanej i wymieszać, od razu smażyć kotlety, formować kotlety o 1 cm grubości
na gorącym oleju rzepakowym smażyć rumiane z każdej strony kotlety,odkładać na ręcznik papierowy
wg opisu na opakowaniu sosu przygotować sos, ja dodatkowo dodałam pół szklanki wody wymieszanej ze śmietaną 18% - kotlety z kalafiora smakują i na ciepło i na zimno..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!