Składniki:
żeberka cielęce 1,2 kg,
przyprawa kebab- gyros Prymat,
smalec 1 łyżka,
cebula 6 sztuk,
przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki,
woda 1 litr,
śmietana gęsta 2 łyżki,
mąka pszenna 2 łyżki
żeberka cielęce pociąć na porcje, natrzeć dobrze całym opakowaniem przyprawy Prymat, schować do lodówki najlepiej na całą noc do lodówki
w garnku szybkowara
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na gorącym smalcu zrumienić żeberka z każdej strony
do zrumienionych żeberek dodać ćwiartki obranych cebul, wlać wodę z resztą marynaty, przyprawę w płynie
zamknąć szybkowar i poza zasyczeniu pary gotować na mniejszym ogniu około 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie i wyjąć żeberka na talerz
z wywaru wyjąć ewentualne kości, chrząstki, dodać śmietanę, wsypać mąkę i blenderem zmiksować składniki, zagotować mieszając do zagęszczenia sosu - żeberka są kruche, soczyste, sos jest pysznym dodatkiem...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!