Składniki:
KRUCHE KAKAOWE:
mąka tortowa 3 szklanki,
margaryna 15 dag,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
kakao 3 łyżki,
jajka 1 sztuka "XL",
śmietana kwaśna 4 łyżki
SERNIK:
twaróg 1 kg/wiaderko,
cukier 1 szklanka,
jajka 4 sztuki "XL",
budyń śmietankowy 1 opakowanie,
kasza manna 2 łyżki,
aromat waniliowy 1 łyżeczka,
skórka pomarańczowa kandyzowana 125 gram,
cukier puder - ile potrzeba
zimną margarynę, śmietanę i pozostałe składniki ciasta kruchego posiekać siekaczką lub nożem lub mikserem lub w robocie, ciasto podzielić na dwie części: mniejszą i większą, zawinąć w woreczkach i do zamrażalnika na godzinę schować
wszystkie składniki na sernik o temperaturze pokojowej włożyć do miski i mikserem zmiksować z 3 minuty na dużych obrotach
tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, dno wylepić większą częścią ciasta (odrywam kawałki i wylepiam palcami), masę sernikową wylać na ciasto
z mniejszej części odrywać kawałeczki, płaskie kulki kłaść na wierzchu sernika
piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, do suchego patyczka, wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach najlepiej całą noc
przed podaniem posypać pudrem cukrem lub polukrować - sernik jest puszysty, wilgotny, ciasto jest smacznie kakaowe i szybko sernik znika z talerza..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!