Składniki:
mąka tortowa 3 szklanki,
cukier 3 łyżki,
jajka 2 sztuki,
margaryna 50 gram,
mleko ciepłe 1/2 szklanki,
drożdże świeże 25 gram,
sól - szczypta
NADZIENIE: twaróg 250 gram,
żółtko 1 sztuka,
cukier wanilinowy 1/2 opakowania,
cukier 2 łyżki,
wiśnie 1 szklanka
KRUSZONKA: mąka tortowa 4 łyżki,
cukier 2 łyżki,
margaryna 2 łyżki,
lukier biały - w opisie
z podanych składników zagnieść sprężyste ciasto mikserem spiralami, przykryte odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę, następnie ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na prostokąt na podsypanej mąką stolnicy
na nadzienie składniki wymieszać dokładnie ze sobą, twarogu nie mielę, lubimy grudkowaty, na każdy z prostokątów wyłożyć połowę nadzienia i rozsmarować, poukładać wiśnie z kompotu lub świeże, zwinąć roladę, końcówki podwinąć pod spód, zostawić na blasze z papierem do pieczenia do wyrośnięcia na 30 minut
z podanych składników (miękka margaryna) mikserem utrzeć kruszonkę
wyrośnięte strucle naciąć wzdłuż (nacinać głęboko), lekko rozchylić i posypać kruszonką, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, piec około 35-40 minut, upieczone zostawić do wystudzenia, LUKIER: 1/2 szklanki cukru pudru, ciut śmietany wymieszać na dość rzadki lukier, polać po wierzchu - najlepiej smakują strucle z masłem do kawy.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!