Składniki:
drożdże świeże 10 dag,
cukier 1,3/4 szklanki,
żółtka 8 sztuk,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
mleko letnie 500 ml,
mąka tortowa 1 kg,
sól - szczypta,
masło 150 gram,
olej rzepakowy 4 łyżki,
skórka z pomarańczy 2 sztuki,
skórka z cytryny 1 sztuka,
rodzynki 2 szklanki,
lukier pomarańczowy - w opisie,
rodzynki 3 łyżki
w misie robota rozetrzeć drożdże z 2 łyżkami cukru i mąki, 1/2 szklanki mąki, przykryć talerzem i odstawić na 20 minut do podrośnięcia
żółtka, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości, masę dodać do misy z podrośniętym zaczynem
wsypać przesianą mąkę, sól i hakiem robota wyrabiać, w trakcie wyrabiania wlać letnie mleko, ciasto wyrabiać z 5 minut
następnie wlać stopione i wystudzone masło z olejem, wyrabiać z 4 minuty
następnie dodać starte skórki, rodzynki (jeśli są twarde to je wymoczyć w letniej wodzie i na sitku odsączyć z wody)i krótko w robocie wyrobić, ciasto obsypać mąką, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia
użyłam 2 formy silikonowe i jedną metalową wysmarowaną masłem i obsypaną mąką (formy babkowe były do pracy męża, podłużna do kawki dla nas i pokazania przekroju ciasta), do połowy form włożyć ciasto, na 30 minut zostawić do wyrośnięcia
piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 35-40 minut, do suchego patyczka, babki wystudzić w formach
lukier pomarańczowy: 1 szklanka cukru pudru, wlać sok wyciśnięty z pomarańczy tyle, aby lukier był dość rzadki, polać lukrem babki i obsypać rodzynkami - babka jest puszysta, nie jest sucha, aromatyczna i smakuje wybornie..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!