Składniki:
jajka 4 sztuki "L",
margaryna 15 dag,
cukier 3/4 szklanki,
mąka tortowa 1,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
mieszanka keksowa 100 gram,
morele suszone 6 sztuk,
capuccino 2 saszetki,
biała czekolada 100 gram,
śmietana gęsta 3 łyżki,
skórka z cytryny 1 łyżka,
sok z cytryny 1 łyżeczka
jajka, cukier, miękką margarynę mikserem utrzeć na pianę z 3 minuty na dużych obrotach
wsypać mąkę z proszkiem, bakalie, pokrojone drobniej suszone morele, połączyć mikserem składniki na dość gęste ciasto
forma keksówka 25x15 cm, posmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką, 3/4 ciasta jasnego przełożyć do formy, do reszty ciasta wsypać capuccino i łyżką wymieszać
ciasto z capuccino wyłożyć na jasne ciasto, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, do suchego patyczka
w kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę, dodać gęstą śmietanę 18%, dodać startą skórkę cytrynową i sok z cytryny, wymieszać i ciepłe polac na ciasto, zostawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu - keks kest wilgotny, lekki i smakuje wybornie............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!